Drone Çekimi Nedir? Havadan Çekim Nasıl Yapılır?
Günümüzde büyük işletmelerin en çok tercih ettiği profesyonel tanıtım filmi hizmetlerinden birisi de drone ile çekim. Gelişen teknoloji ile üzerinde kamera bulunan veya DSLR kamera taşımasını sağladığınız drone modelleri ile harika dış mekan çekimleri yapabilirsiniz. Drone ile çekim, havadan çekim gibi farklı isimlerle anılan drone çekimi, özellikle drone modellerinin çeşitlenmesi ve fiyatlarının düşmesi ile birlikte daha da yaygınlaşmıştır. Eğer vide kurgu konusunda deneyim sahibiyseniz veya bu konuda ustalaşmış bir ekibiniz varsa, muhteşem tanıtım fimleri meydana getirmek sizin için son derece kolay olabilir. Ancak havadan çekimi yapmanın bazı kendine has zorlukları da var elbette. Drone çekimi nasıl yapılır? Drone çekimi için birkaç ipucu ile daha kaliteli ve başarılı çekimler gerçekleştirmeniz mümkün. İşte o ipuçları!
Manevralarda Ustalaşmak Ve Harika Sahneler Yakalamak
Havadan çekim yapmak için belli başlı becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. İlk sırada, drone ile yapacağınız manevralar geliyor. Drone manevraları konusunda ustalaşmak için acele etmeyin ve yavaş manevralarla işe başlamayı sakın unutmayın, özellikle de drone çekimleri ve drone uçurmak konusunda yeniyseniz ve istenmeyen bir kaza yapma lüksünüz yoksa, yavaş manevralardan başlamak en iyisidir. Yavaşça hızlanmak ve yükselmek ve süzülmek hızlı manevralardan daha az riskli ve iyidir. Elbette havadan çekim yapmaya başlamadan önce uçuş pratiği yapmak ve gerekli izinleri almak / bilmek de oldukça önemli. Özetle ilk yapmanız gereken, drone çekimi nasıl yapılır konusuna odaklanmalı ve bu konuda önemli ölçüde tecrübe edinmelisiniz.
Drone ile çekim konusunda başarılı olmak için bol Oscar’ lı bir yönetmen olmanıza gerek yok. İzlediğiniz video, film ve kliplerde drone ile çekilmiş sahneler varsa, onları taklit ederek de başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Havadan Çekim Alanı Planı
Hemen her prodüksiyonda “planlama” ve “organizasyon” ustalaşmanız gereken en önemli konular arasında gelir. Drone çekimleri yapacağınız lokasyon, drone menzili, çekim yapacağınız yerin sınırları gibi konularda olabildiğince bilgi sahibi olmalı ve planlı hareket etmelisiniz. Sadece havadan çekim için değil günümüzde her video prodüksiyon, reklam filmi çekimi, tanıtım filmi çekimi için kurumların ve ajansların sürekli toplantı yaptıklarını ve her adımın üzerinden geçtiklerini unutmayın.
Çekim alanının sınırları ve özellikle çekim için gerekli olan izinler, belki de drone çekimi nasıl yapılır sorusunun cevaplaması en zor kısımlarından birisidir. Özellikle askeri bölgelere yakın lokasyonlar veya güvenlik açısından hassas olan noktalar için drone çekimi izni almak sorun teşkil edebilir.
Farklı Çekimler İçin Farklı Manevralar
Dış mekan çekimlerinde dronelar daha çok manzara çekimi için tercih edilir. Oteller ve turistik tesisler için drone çekimleri, başarılı bir tanıtım filmi için olmazsa olmazdır. Bu tip bir çekim için strafing (yana doğru hafifçe kayma manevrası) veya yanal hareketler son derece idealdir. Böylelikle hedeflediğiniz manzarayı farklı perspektiflerden görüntülemeniz mümkün olabilir. Dronelar pahalı çekim ekipmanları oldukları için bu tipte manevraları denemeden ve havadan çekim yapmadan önce uçuş pratiği yapmayı sakın ihmal etmeyin.
Farklı manevralar ve çekimler için uçuş pratiği yapmak / çekim konusunda ustalaşmak drone çekimi nasıl yapılır sorusunun tam karşılığı değildir. Çünkü bu tip bir çekim işlemi, ciddi bir planlama ve organizasyon gerektirir.
Pan Efekti, 360 Derece Çekim Ve Alan Derinliği
Tercih ettiğiniz drone modeline göre, 360 derecelik çekim yapabilir veya kamerayı kendi ekseni etrafında 360 derece döndürebilirsiniz. Ancak bu işlemler için yine pratik yapmanız gerekebilir. Özellikle gimble entegre edilmiş drone modelleri, bu tip farklı çekim şekilleri için son derece ideal olabilir. Gimble özelliği olan bir drone kullanıyorsanız, havadan çekim yapan diğerlerinden ayrılmak için pan efekti (yatay kamera hareketi) veya alan derinliği gibi unsurları çekimlerinize eklemeniz mümkün olur.
Hava Durumuna Dikkat!
Planlama ve organizasyonun drone ile çekim yapmak için ne kadar önemli olduğundan söz etmiştik. Çekim süreniz, çekim yapacağınız alanın sınırları, gerekli izinler, uçuş süresi gibi unsurlara ek olarak aynı zamanda havadan çekim yapacağınız yerdeki hava durumuna da olabildiğince dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle rüzgar hızı, drone çekimi kalitesini birinci derecede etkiler çünkü şiddetli rüzgar manevra kabiliyetinizi önemli oranda etkileyebilir. Aynı şekilde sis, çekim yapacağınız zaman aralığı çekim kalitenizi birinci derecede etkileyecektir. Soğuk havalarda çok yüksek irtifalarda drone çekimi yapmak –inanması güç gelebilir ama- ekipmanlarınızın donmasına neden olabilir ve gerçekleştirmeyi planladığınız havadan çekim çalışması bir anda son bulabilir.
Daha kaliteli ve başarılı drone videoları için ayrıca video işleme unsurlarına, gün batımı ve gün doğumu gibi günün “altın saatlerini” değerlendirmeye, videonuzu işlerken biraz “blur” efekti kullanmaya dikkat ederseniz, özellikle profesyonel tanıtım filmleri için harika drone çekimleri elde etmeniz mümkün olur.
Drone çekimi nasıl yapılır? Drone çekim için uçuş öncesinde ciddi bir planlama süreci gerekiyor. Hava durumu, uçuş lokasyonu, sınır ve izinlere ek olarak manevralar, kamera durumunuz, çekim kısmı ve elde ettiğiniz görsel malzemeyi incelemek son derece önemlidir. Bu adımlara dikkat ederseniz, sizler de başarılı prodüksiyonlar elde edebilirsiniz.